A rádió minden nap délután, 18.00-tól vár műsoraival!

A hallgatáshoz Winamp szükséges!
Ifigödöllő - Hírcsatorna

A KRESZ a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavakból összeállított mozaikszó. A KRESZ voltaképpen egy rendeletbe foglalt szabálygyűjtemény, jogi nevén az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, mely „a Magyar Köztársoság területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza”. 1988 óta a közlekedés legalapvetőbb szabályait a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény tartalmazza. A közúti forgalom rendjét már a 19. században is igyekeztek meghatározni, Az első magyar ősKRESZ-nek egy 1910 -ben született belügyminiszteri rendeletet tekintünk, tehát nevezhetjük elég idősnek. Igaz folyamatosan változik, idén is változott egyszer, viszont a behajtani tilos tábla legrosszabb esetben 1988 óta ugyanúgy néz ki!

 

A kollégium előtt van egy egyirányú útszakasz. Az egyetemtől tart felfelé a kollégium irányába, majd tovább a katlan felé a „B” épület előtt. Az egyetem felöli végén egy egyirányú út jelölés, fönt a Katlannál pedig egy BEHAJTANI TILOS. Mégis rengetegen megszegik a törvényt, s bejönnek, hogy rövidítsenek. Én is fiatal vagyok, szeretek vezetni, szeretek gyorsan menni, meg is szegem néha a törvényt, de SOHA nem hajtok be egyirányú utcába a másik oldalról! Maximum egyenes szakaszon elakadásjelzővel tolatok, úgy hogy az autó orra a megfelelő irányba néz, s maximum 10-15 métert. Mondjuk a KRESZ ezt megengedi. Asszem. Ha nem törvényt szegek, most nem is ez a lényeg.

Ma szépen megyek fel a kollégium felé autóval az egyetem irányából, mikor egy Renault Megane tulajdonos kanyarodik lefelé a koli előtt. Ellenkező irányba! Duda, s szépen visszatessékeltem, majd elmagyaráztam a FIATAL úriembernek, hogy nem járja. Sajnáljátok a benzint? Vagy miért nem lehet körbemenni szabályosan? Aki pedig ott parkol, a járdán kiszurkálnám a kerekeit, hogy nem talált parkolóhelyet a paraszt. Mivel ugye az járda, nem gépkocsiknak való. Arról nem is beszélve, hogy beláthatatlanná teszi a kanyart, így ha mégis lenne olyan gyökér, aki behajt a tiltás ellenére, esélyem nincs, hogy észrevegyem, s megálljak. (Amúgy az is megérne egy komolyabb cikket, s fotókat.) Ha pedig egy ilyen idióta miatt töröm meg a kocsimat, tuti veszek egy baseball ütőt s minden szabálytalan autót ripityára zúzok! Szoruljon már mindenkibe egy kis közlekedési morál. Nem kell a nyugathoz hasonlítani. Elég ha a szabályokat betartjuk!

Ezennel pedig elkezdem a akikre büszkék vagyunk falat a leszradio.hu n.

 

 


 

Módosítás: (2010. április 23. péntek, 06:22)