A rádió minden nap délután, 18.00-tól vár műsoraival!

A hallgatáshoz Winamp szükséges!
Ifigödöllő - Hírcsatorna

Annak érdekében, hogy a nagyközönség ne értesüljön a céget ért kritikákról, egy jogvédő csoport inkább barbár módon belevágott a Wikipédiába. Vesztükre.

Mit tesz az ember, ha az interneten nem túl hízelgő hírek jelennek meg egy sűrűn látogatott, de külsősök által is szerkeszthető enciklopédiában? Az angliai Tilly Bailey & Irvine (TBI) szerint a megoldás egyszerű: töröljünk mindent! Ezt a Wikipédia szóhasználatában (is) vandalizmusnak nevezik.

Persze nem is akármilyen vádakat töröltek: a Lordok házának egyik tagja emelte fel szavát többek közt az ACS: Law és a TBI üzletpolitikája ellen. Elmondása szerint ugyanis a cég egyszerűen szégyent hoz a tisztességes alkotóiparra. A másik töröl cikkely pedig arról szólt, hogy a Which? fogyasztóvédelmi weboldal milyen leveleket is kapott kétségbeesett, megfenyegetett internetezőktől. Erről mi is beszámoltunk januárban.

No persze mint ahogyan az lenni szokott, a vandál pénzhajhászok olyan alapvető dolgokról megfeledkeztek, mint az IP cím. A technikai dolgokban járatlanabb olvasóinknak nagyjából úgy foglalhatnám össze, hogy minden, az internetre kapcsolódó gép rendelkezik egy ilyen azonosítóval. Amennyiben rendelkezünk ezzel és egy pontos időponttal, könnyű azonosítani például egy fórumhozzászóláshoz vagy Wikipédia szerkesztéshez használt internetelérést.

Az azonosítást pedig szó szerint vegyük: ebben az esetben például kiderült, hogy a TBI gépeiről törölték a kérdéses részeket. Még arra sem vették tehát a fáradságot, hogy egy internetkávézóból vagy magángépről tegyék meg a törlést.

Így hát a két bekezdés hiánytalanul visszakerült a Wikipédia kérdéses lapjára, a Tilly Bailey & Irvine -nál dolgozó jogvédők pedig újra bemutatták, milyen mélyre mernek süllyedni.

technet.hu

 

Módosítás: (2010. április 15. csütörtök, 13:47)